Nadia Marak

Fluitist - Componist - Arrangeur

Huidige bands/projecten:

BrokkenFabriek o.l.v. Corrie van Binsbergen
Eigen opgerichte band: Nayema (genre: moderne jazz/wereld)
Fries Project Orkest o.l.v. Frans Vermeerssen: Wisecrackers (genre: filmmuziek)
Stacks Image 207

Biografie

Op 10 november 1992 ben ik geboren te Winterswijk. Van jongs af aan heeft mijn moeder mij in aanraking gebracht met diverse buitenschoolse activiteiten waaruit is gebleken dat ik in alleen één ding geïnteresseerd was: muziek maken. Na een jaar algemene muziekvorming te hebben gevolgd koos ik om verder te gaan met de dwarsfluit. Hierna heb ik 8 jaar klassiek fluitles gevolgd bij Centrum Voor De Kunsten Parnas in Leeuwarden. Tijdens deze klassieke opleiding heb ik aan vele theaterstukken meegedaan waarbij ik naast dwarsfluit ook basfluit speelde. Deelname aan muziekconcoursen kon natuurlijk niet ontbreken. Hiermee heb ik een aantal prijzen gewonnen.

Op de middelbare school breidde mijn muzieksmaak zich uit en kreeg ik meer interesse in andere muziekstijlen. Op dat moment werd ik aangenomen bij jongerenband Parnananas. Deze band speelde vooral in de muziekstijlen: funk, jazz, latin-jazz, pop en balkan. Het spelen in deze band heeft mijn ogen geopend voor wat er nog allemaal te ontdekken is. Ik vind het heerlijk om me te kunnen uiten in improvisaties. Het was mij toen duidelijk dat ik mijn thuis had gevonden.
Inmiddels ben ik afgestudeerd aan het Utrechts conservatorium van de bachelor opleiding Jazz&Pop fluit. Ik heb mijn hoofdvaklessen bij Mark Alban Lotz gevolgd. Tijdens mijn studie heb ik masterclasses bijgewoond van: Mark Guillana quartet, Bert Boeren, Benjamin Herman, Yellowjackets (Bob Mintzer en Russell Ferrante), Kenny Werner, Malik Mezzadri, John Riley, Tilmann Dehnhard, Frank Carlberg, Jason Rebello, Jesse van Ruller, Randal Corsen quartet, Rudy Royston, Tony Roe, Erik Rutjes, Don Byron, Ari Hoenig, Peter van Bergen, Frits Landesbergen, Pee Wee Ellis, Bert van den Brink en Philip Catherine.
Wat mij het meeste aanspreekt van deze opleiding is dat de docenten erg betrokken zijn bij de studenten. Ze zijn ook bedreven in het lesgeven, wat resulteert in gemotiveerde studenten op de afdeling. Dit werkt inspirerend! Zo ben ik in het derde jaar begonnen met het schrijven van eigen composities. Met veel suggesties van pianodocent Gé Bijvoet en theoriedocent Wim van Binsbergen kwamen mijn composities al snel tot leven en ben ik ze met een band gaan spelen. Dit laatste bleek nog een hele uitdaging! Veel van mijn melodieën en ritmische ideeën liggen namelijk niet makkelijk in het gehoor maar toch klinken alle partijen samen heel natuurlijk. Na nog meer aanmoediging van diverse docenten besefte ik dat ik hier toch iets mee wilde gaan doen.
Sindsdien ben ik heel veel aan het schrijven, elke keer wisselend qua bezetting. Van solo composities tot bigband bezettingen.

In de toekomst zie ik mijzelf als veelzijdig muzikant die zowel actief is in het musiceren als in het componeren/arrangeren. Met mijn eigen band wil ik mijn stukken gaan uitvoeren. Daarnaast wil ik ook actief zijn als componist voor andere gezelschappen. Dit kunnen naast artiesten ook bijvoorbeeld televisie- of theaterproducties zijn die mijn composities willen gebruiken.